Hogyan találd meg a kulcsszavakat

a Google és a Google AdWords segítségével?

Amikor elkészül a weboldalunk, megírjuk első blogbejegyzéseinket, izgulva nézzük meg a statisztikát a Google Analytics-ben - vajon hányan jártak az oldalunkon? Hányan olvasták legújabb cikkünket? Sajnos az esetek többségében sikerül csalódnia a honlap-tulajdonosnak, bloggernek, mert igencsak alacsonyak a számok. Csak úgy, magától ugyanis nem kerülünk a google találati lista élére, bármilyen fantasztikus és népszerű dologról írunk, bármennyire is hasznos az, amit kínálunk. Ekkor keresőoptimalizálás tippek sokaságát olvassuk végig, és már tényleg nem tudjuk, hogyan tovább...

Ahhoz, hogy esélyünk legyen egyre előrébb kerülni a keresőben, optimalizálni kell az oldalunkat. Sőt! Rossz hír! Minden egyes oldalt, és minden egyes bejegyzést. Lepasszolhatjuk ezt a melót: kereshetünk olyan céget, aki ezzel foglalkozik, és hamarosan ott találhatjuk magunkat az élen. Ez nagyszerű, de mi történik, ha letelik az egy éves szerződés? Ha nem hosszabbítasz, akkor vagy elkezdesz magad optimalizálni, vagy minden esélyed megvan arra, hogy oldalad és blogod a feledésbe merüljön...

A SEO alapokat pontosan ez utóbbi elkerülése érdekében érdemes minden honlap-tulajdonosnak ismernie. Nagyon szerencsés vagy, ha ezt már a legelején tudod, és nem utólag kell majd jópár oldalt és többszáz bejegyzést átnyálazni... Hidd el, eléggé fárasztó, véget-nem-érőnek tűnő, unalmas ... munka.

Kezdjünk is hozzá máris!

A Google hihetetlen, nagyszerű, minden olyan eszközt a kezünkbe ad, amire csak szükségünk lehet! Rögtön itt is van a Kulcsszótervező.

Lássuk lépésről-lépésre, hogy hogyan írjunk tartalmat 1-1 oldalra, illetve hogyan írjunk bejegyzést.

1) Ötlet: miről is fogunk írni.

2) Ideje kulcsszót keresni: irány a Google kulcsszótervező programja!

Először is szükésged lesz egy google fiókra (gmail-re például). Ezután csak írd e a keresőbe: Google Adwords, és máris beléphetsz az oldaladra. Az Eszözök > Kulcsszótervező menüpontban el is kezdhetünk kutatni!

Kulcsszótervezés Adwords

Válaszd ki a Kulcsszavak keresése kifejezések, webhely vagy kategória alapján menüpontot. Itt megadhatod a terméked, szolgáltatásodat, a céloldalt (fontos, hogy ne a főoldalt add meg, csak ha éppen ahhoz keresel kulcsszót! Annak az adott oldalnak a címét írd be, amelyikkel éppen dolgozol!) Rengeteg opciót adhatunk még meg: célozhatjuk a keresést például hely vagy nyelv szerint. Ez nagyon fontos, ha például helyi vállalkozásod van, és a környéken lakó embereket szolgálod ki. Megadhatsz kizáró kulcsszavakat is: ha például exkluzív, drága terméket kínálsz, beírhatod ide az olcsó vagy ingyen szavakat, így az ilyen találatokat nem fogja megjeleníteni a kereső.

kulcsszo-2

Jelen esetben kulcsszónak a SEO-t és keresőoptimailzálást írtam be, és ezt az eredményt kaptam az Ötletek szerzése gombra kattintva:

Kulcsszótervező

Ebben a részben láthatod, hogy milyen kulcsszavakra keresnek sokan, melyekre kevesen - innen tudsz választani, mire optimalizáld a bejegyzésedet.

Nincs időd bogarászni a kulcsszavak tömegében?

Van még egy nagyon egyszerű módja a kulcsszó-keresésnek! Ez pedig maga a Google! Egész egyszerűen írd be a kulcsszó-ötletedet a keresőbe, és tekerj az oldal aljára. Itt találod azokat a keresési eredményeket, amelyekre rákerestek a témával kapcsolatban. Nem kell kutakodni, analizálni - a Google már megtette helyettünk: itt a lista a legkeresettebb kifejezésekről!

kulcsszo-4

 

3) Ha megvan a kulcsszó, ennek a szónak/kifejezésnek a használatával írd meg a metacímet és metaleírást is.

4) Ha wordpresst használsz, javaslom a Yoast SEO használatát, ami folyamatosan ellenőrzi a tartalmadat, a szavak számát, a kulcsszó-sűrűséget, a metacím és metaleírás hosszúságát és minőségét, és még sok más, hasznos funkcióval könnyíti meg blogolós mindennapjainkat!

 

A cikk megírásában Imka Webb blogja segített.